Amber & Uffe i Husdrömmar

Våren 2019 flyttade Amber och Uffe Grimfalk in i det gamla IOGT-NTO-huset i Klappe utanför Viken. Några dagar senare stod SVT-teamet utanför och knackade på dörren. Under våren dyker paret upp igen i SVT i Husdrömmar – Vad hände sen 10-årsspecial.

Det gamla ”nykterhetshuset” IOGT-NTO:s klubbhus i Klappe tre kilometer utanför Viken är kanske inte drömhuset för alla. När det var till salu förra året var det inte många som såg potentialen i det gamla huset med eternitklädsel som ligger precis vid vägen. Det fanns inte tillstymmelse till trädgård, ingen grönska någonstans.

–Uffe var inte alls förtjust men jag gillade huset direkt. Det såg ut som en amerikansk grafisk målning eller ett hus i film av Tarkovskij, säger Amber Grimfalk entusiastiskt och berättar att hon och hennes man Uffe, som båda är från Stockholm, gjort husrenovering till sitt jobb. På sin resa genom Sverige har de tagit hand om hus som längtat efter TLC (tender loving care) på möjliga och omöjliga lägen bland annat i Sörmland, Östergötland, på Gotland och på Österlen. 

–Vi faller ofta för lite sorgliga projekt som andra tycker är för jobbiga – skolor, kyrkskolor och gamla kapell. Vi har blicken för vad man kan göra av ett objekt. Utmaningen är att fundera på hur man ska ta sig an huset och hitta lösningar – det är en konstnärlig process, att låta huset snacka med en. Vi har alltid känt det som en plikt att göra det bästa för husen.

Efter flera år på Österlen där de bland annat renoverat och bott i en gammal skola på 800 kvadratmeter var paret på jakt efter ett nytt projekt i höstas. De hade letat på Gotland men också mycket i Kullabygden utan att hitta något intressant.

–Vi hyrde ett hus i Sandhammaren och skulle iväg till Italien, det var ett bestämt datum, för att hjälpa vänner att vakta ett hus. När vi slog till på Klappe hade vi tre dagar på oss att köra hit alla våra saker och flytta in, berättar de medan de bjuder på lapsang souchong ur en originell tekanna vid ett härligt slitet gammalt bord.

Den stora samlingssalen med scen och loger där en av Sverige största operettstjärnor, Sonja Stjernqvist, uppträtt en gång i tiden är en av husets stora kvalitéer. Salen med fantastisk takhöjd ska förvandlas till ett gigantiskt sovrum. Stora sekelskiftesfönster, inköpta i Köpenhamn, ska snart sättas in, släppa in mer ljus och ge utsikt mot grandungen som tar vid precis vid tomtgränsen. Den mystiska grandungen där småfåglar, igelkottar, vildkatter och en hel rävfamilj håller till är något av det bästa med huset, säger Amber som liksom Uffe är en engagerad djurvän.

Förutom två katter finns duvan Quasimodo i familjen. Han har hängt med de senaste nio åren, ända sedan han som liten duvunge, råkade hamna i en lastbil på väg till Gotland där Amber och Uffe bodde på den tiden. När lastbilschauffören frågade dem om de kunde ta hand om den lilla ensamma fågeln kunde de inte säga nej.

–När Quasimodo lärde sig flyga bodde vi i Fyledalen. Han ville inte lämna oss. Han är en fena på att skrapa trisslotter, han duschar och badar med oss och är mest förtjust i Uffe, berättar Amber.

–Alla som jobbar med Husdrömmar tycker att det är kul med Quasimodo och filmar honom hela tiden, säger Uffe med en nöjd fågel sittande på axeln.

När Amber och Uffe efter sina månader i Puglia återvände till Klappe i mars dröjde det bara några dagar innan Anne Lundberg, programledare för Husdrömmar, och arkitekten Gert Wingårdh stod på gårdsplan. Det var en god vän som tipsade redaktionen om oss, berättar Uffe som egentligen inte alls ville vara med i tv.

–Jag är mer den snackiga typen och har inga problem med att figurera i ett tv-program, säger Amber och berättar att beslutet medverka i Husdrömmar inte var helt givet. Det som lockade var möjligheten att visa upp ett ”jordat” husprojekt med en liten budget där man gör allt själv.

– Alla köper inte det jättedyra huset, tar massor av lån och har en gigantisk budget.

–Vi är helt inne i det cirkulära systemet, tar vara på det som redan är producerat som andra säljer eller vill slänga. Det går att hitta riktigt bra saker utan att tulla på kvalitén. Det känns fint att få visa upp vårt sätt att leva i ett tv-program, att få inspirera andra att våga göra samma sak.

–Och vi beundrar Gert. Det är extra roligt att han är med. Det avgjorde. Han är så ärlig och säger hela tiden vad han tycker. 

I tv-programmet som sänds till våren kommer tittarna bland annat att få följa med på Amber och Uffes jakt efter begagnade delar till huset. Resan går bland annat till Genbyg vid Kastrup och till Genbrugstationen på Christiania.

–När SVT var med gick det lättare att pruta många danska kronor på våra stora fönster, säger Uffe på danska och ser lite lycklig ut.

Sedan Amber och Uffe flyttade till Klappe har de varit helt uppslukade av sitt husprojekt och av att bli filmade av tv-teamet men har ändå hunnit bekanta sig mycket med trakten.

–Vi älskar inte bara tv-serien Kullamannen utan hela Kullabygden. Att det är beläget vid det krispiga havet som är lite varmare än på östra sidan, att man ser ett annat land på andra sidan Sundet. Kullaberg, närheten till Bjärehalvön, den gamla badkulturen, tegelbyarna, säger Amber och kan inte sluta med alla superlativer. 

–Det är mer puls här, fyller Uffe i. Särskilt på hösten och vintern då Österlen är helt avfolkat. Och vi älskar båda Danmark – närheten till den andra världen.

Här kan du se Amber och Uffe på SVT Play.

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.