Hela världen kommer till Ransvik

Skärtorsdagen 2019 återöppnade Mattias Grapenfelt och Anders Enerstedt , alias Matti och Andy, ett av Sveriges mest anrika caféer i Ransvik på Kullaberg. I deras händer har denna historiska institution varsamt utvecklats och tagits i ett nytt århundrande. Sommarens personal kommer från flera håll i världen och i höst ser den kreativa duon fram emot att fira husets 100-årsjubileum.

Kullalivs Åke Högman var den första att göra ett reportage om killarna som flyttade 100 mil söderut – från Åre till Kullabygden för att ta över ett av Sveriges mest anrika caféer. Nu tre år senare återvänder vi och ser hur Andy och Matti har förvandlat den mysiga ”kaffestugan” till Ransvik Havsveranda – en fullödig café- och restaurangrörelse där de har klarat balansgången och lyckats behålla charmen.

– Trots att vi tillsammans hade lång och bred erfarenhet av restaurang, ”hopitality” och marknadsföring så tog projektet oss helt på sängen. När vi snabbt och en smula impulsivt slog till och köpte caféet 2018 så trodde vi att det skulle bli en enkel sak, att vi skulle kunna sätta oss i baksätet och bara åka med, men resan blev något helt annat än vi tänkt oss. Det förstod vi om inte annat när vi de första veckorna stod och skalade potatis till tre på natten, berättar Andy.

Vid öppningen våren 2019 var det sex personer som jobbade på caféet, en i servisen, en i disken och Andy och Matti som stod i köket. Dessutom hade de två kompisar som ryckte in och fick sin arbetsammaste semester någonsin. Idag tre år senare är personalstyrkan 29 personer och ”anläggningen” har ytmässigt blivit dubbel så stor med tillskottet av Havsverandan 2021 och personalutrymmen 2022.

– Vi var helt enkelt tvungna att ändra målbilden – från litet mysigt café till ett betydligt större projekt, det finns ingen som kan leva på ett sommarcafé som rullar sex högsommarveckor – de pengarna räcker bara till underhåll av fastigheten, säger Matti.

Underbara bad vid den klassiska badplatsen i Ransvik.

Ransvik Havsveranda har två delar i konceptet. Det första är den ursprungliga byggnaden som närmast kan liknas vid ett klassiskt danskt badhotell och den andra är en välintegrerad modern tillbyggnad som ger en touch av medelhav.

– Vi började med att restaurera den gamla byggnaden, vi skrapade bort lager efter lager med färg och tapeter till vi kom till originalet som fanns kvar längst under. Både färger och tapeter gick i ”Möllegrönt” och vi fick fin hjälp av Fredrika Ramsay på Kullabygdens Byggnadsvård att träffa rätt i val av kulörer och tapeter. Vi brukar säga att man kan göra en ”konceptuell vandring” i huset – från det gamla caféet/badhotellet, via det gamla isrummet till den nybyggda Havsverandan – som anslår medelhavstemat med en inramning av fikon, oliver och citron.

Även Ransvik Havsverandas aktuella meny avspeglar mötet mellan svensk sommar och medelhavet med rätter som gravad lax med dillstuvad potatis, matjessill med brynt smör till italiensk ”stufato” – en mustig och kryddig böngryta, toppad med selleri.

Vad har varit största utmaningen?

– Oj, allt, byggprocessen har inte varit att leka med men på något sätt är vi tacksamma för att Länsstyrelsen och Höganäs kommun varit väldigt noggranna med tillstånd och bygglov, ett sådant här unikt ställe måste balanseras på guldvåg – det får inte hastas i väg. En annan utmaning har varit att finna kvalificerade kockar.

Andy och Matti berättar att de under pandemin förstod att branschen skulle genomgå en stor förändring med brist på yrkesfolk. Därför kontaktade de organisationen Eures som är en europeisk arbetsförmedling och fick snabbt in ansökningar. I sommar är har de sex olika nationaliteter som jobbar här.

–Vi har två kockar från Brasilien, Ernndes och Alesandra, Daniel från Spanien och Rafail från Grekland. Och inte minst kocken Hugo från Malmö. Sedan har vi andra fina medarbetare som Emil från Syrien och Sayed och Nawid från Afghanistan.

–Det är inte bara av nöd och tvång som vi har rekryterat olika nationaliteter utan vi ser vad de tillför i form av glädje och kunskap. Och blandningen av nationaliteter styrker vår grundvärdering att alla är välkomna, allt från fina mölledamer, lättklädda tyskar, nysvenska familjer till den klassiska svenssonfamiljen med barn som äter pannkakor. Som gäst ska du känna dig fri att vara den du är och tillsammans skapar vi härlig inkluderande atmosfär.

Medarbetare från flera håll i världen jobbar i köket.

Allt det här låter ju underbart, men det måste väl ändå finnas sämsta dagen på jobbet?
– Vi har väldigt få ”sämsta dagar på jobbet” säger Matti, men när vi kommer hit på morgonen och ser att någon roat sig med vår bergbana, som främst är avsedd för människor med funktionshinder, ja då är det lätt att hålla sig för skratt. Främst för att det drabbar människor som verkligen behöver den men också att vi blir tvungna att bära ner alla våra varuleveranser som oftast väger över ett ton. Som tur är så händer det sällan och vi har en reparatör som verkligen kan mekaniken och brukar fixa den snabbt.

Vad är det bästa med projektet?
– Ju mer vi jobbar här desto mer känner vi samhörighet med platsen och dess långa historia. Som nu har blivit vår historia. På något sätt känner vi att platsens identitet är så förknippad med våra egna liv och identitet, att kvinnorna och männen som bröt alla tabun och badade tillsammans också bröt mark för framtiden och synen på människor och jämlikhet. Det blev en start för den moderna jämställdheten i Sverige där man kunde umgås utan alla förkvävande normer. Eftersom vi är ett samkönat par så känner vi tacksamhet över dessa tidiga badare som gör att vi kan driva detta underbara projekt idag utan att drabbas av fördomar, säger Andy.

Vad händer i framtiden?
– Framåt hösten ska vi fira husets 100 års jubileum säger Matti, vi har massor med idéer och landar nog i en fest med 20-tals tema, lite som The Great Gatsby, med tidsenliga kläder och musik. Och sedan kommer jag och Andy att flytta in i vårt nyköpta hus i Höganäs, ett hus vi har letat och längtat efter länge efter. När vi såg det så klickade det till direkt, centralt men ändå skog åt tre håll, passar perfekt för mig som gillar avskildhet och natur och för Andy som är en stadskille som då får nära till allt. Det kommer garanterat bli en riktigt kul höst.

 

Läs mer om Andy och Matti, Åke Högmans artikel från 2019.

Fakta
Ransvik är badplatsen där kvinnor och män först började bada tillsammans i Sverige. Ransvik betyder "korpviken", efter danskans ravn som betyder korp. På 1910-talet anlades den stensättning som idag gör det möjligt att bada i Ransvik och 1921 påbörjades bygget av kaffestugan som stod klar 1922. Stugan uppfördes på uppdrag av AB Kullabergs Natur, och arkitekt var Salomon Sörensen, stadsarkitekt i Malmö. På den tiden talade man om "Synden i Mölle" och sensationen blev inte mindre av att de badande fotograferades av hovfotograf Peter P Lundh, som hade ensamrätt till fotograferingen. På kvällen samma dag som kortet togs fanns det att köpa i Lundhs turistmagasin i Mölle. Badplatsen i Ransvik utsågs 2011 av AOL Travel till en av 10 rekommenderade avskilda stränder i världen.

 

 

 

 

 

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.