Nu e' de' jul igen på Ransviks Havsveranda

På sensommarens vackraste dag i slutet på september dyker Kullaliv in på den klassiska adressen Italienska Vägen 151 på Kullabergs västra sida. Dagens uppdrag är att prata julbord. Julbord redan i september tänker ni? Nej inte riktigt men på Ransvik Havsveranda är planeringen redan i full gång. Andy och Matti ska berätta hur de bygger upp julbordet kring norrländska specialiteter och läckerheter från havet – som dukas upp med början fredagen 24 november.

Ransvik i slutet av september – vattnet ligger spegelblankt, solen lyser och det lockar att ta ett dopp nere vid bryggan. Det är lite svårt att tänka på julen just nu men det är precis vad ägarna och matentreprenörerna Andy och Matti är fullt sysselsatta med.

– Vi växte båda upp i familjer där mat och smaker var av stor betydelse. Vi kommer verkligen ihåg vad som serverades på julborden i barndomen och vi kan gå riktigt i gång på alla dofter och smaker som julen bjuder på.

– Det är en stor anledning till att vi vill vi möta våra gästers smakminnen – som det här med grisfötter som kanske inte direkt är en kioskvältare på vårt julbord – men de gäster som njuter av dem – för dem är lyckan total, berättar de båda medan vi fikar utomhus med en av världens vackraste utsikter.

Foto: Felix S:t Clair Renard

Är ni själva julnördar?

– I en artikel i Kullaliv 2019 beskrev Åke Högman oss som att vi var i rakt nedstående led från Ernst Kirchsteiger. Det är kanske lite att ta i men visst älskar vi att pynta och dekorera, till jul ska det vara rosetter, tallris, rundstavar och äpplen, men det ska inte vara för överdådigt mer smakfullt och med balans. Och vi spelar gärna musik från 30–50 talet, det vi kallar Ransviksmusik, sedan ska man inte bli förvånad om det blir lite jojk vid glöggmyset.

Eftersom Andy och Matti är två norrlänningar som lämnade fjällvärlden 2019 och hamnade på en av Sveriges vackraste platser, där Öresund möter Kattegatt, så känns deras tema ”där hav möter fjäll” helt naturligt.

– Det är precis inspirationen från hav och fjäll som vi bygger upp julbordet runt säger Matti och lägger ut texten om de godsaker som kommer att fylla bordet. Det blir bland annat norrländska specialiteter som renleverpastej, renblodpudding med lingonchutney, gravad älgtartar med picklade kantareller, rökt älgtunga, lättrökt rentunga. Men också annat från det norrländska skafferiet som ostar från Västerbotten och Skärvångens Bymejeri.

– Från havet hämtar vi läckerheter som ASC-certifierad lax från Färöarna som vi gravar själva och en speciell och gudomligt god lax som Tobbe på Mölle Fiskrökeri röker bara för oss – ett riktigt mathantverk från ett riktigt matproffs. Och självklart blir det sillar och mycket annat gott från havet.

De båda krögarna vill också lyfta fram att allt de serverar på julbordet är certifierat för hållbarhet och att de gör allt själva i köket, stoppar korvarna, gör egen leverpastej och allt annat runt omkring – allt för att skapa ett riktigt hemlagat julbord.

Vilka är era egna julklassiker?

– Hemgravad lax med hovmästarsås på tunnbröd, Moströms sill med worcestersås och med ett stänk tabasco och självklart hembrända mandlar, säger Andy

– Solöga – hackad ansjovis hackad rödlök och hackade rödbetor som läggs i ringar med en äggula i mitten, lättrökt fårfiol och dopp i grytan, fast inte med någon jävla limpa, för en norrlänning måste det vara tunnbröd säger Matti med bestämd röst.

Har ni haft några julbadare i samband med julborden?

– Nej inte ännu men Ransvik är ju Sveriges mest klassiska badplats så det vore jättekul om det dök upp ett gäng i randiga baddräkter – då blir det ju julbord med dopp i havet säger Andy med ett skratt.

HÄNDER I HÖST PÅ Ransvik havsveranda:

  • 21 oktober. Medelhavstema med blicken riktad mot Italien. Fokus på italienska ostar och viner och lammrätter som ossobuco på lammlägg.
  • 28 oktober. Winemakers dinner med K Felix G Åhrberg från Kullabergs vingård. Tema fisk och skaldjur. Som hemlig gäst (fast inte nu längre) en annan välkänd Felix – Felix S:t Clair-Renard som bor granne med Ransviks Havsveranda på berget och som är en fena på att öppna ostron.
  • 4 november. Gåsamiddag med en twist, självklart blir det blodsoppa, ugnstekt gås, äpplekaka, men också lite nya smaker – lite av en klassiker i delvis ny skepnad.

 

Foto: Felix S:t Clair Renard

Läs mer om Matti och Andy här:
https://www.kullaliv.se/se/aktuellt/hela-varlden-kommer-till-ransvik/

https://www.kullaliv.se/se/aktuellt/tva-korpar-har-tagit-over-i-ransvik

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.