Stor galafest när nya vineriet invigdes

Fredagen 20 oktober var det stor galafest när Kullabergs Vingård invigde sitt nya vineri. Kullaliv var på plats och ställde några frågor till vinmakaren K Felix G Åhrberg.

Grundaren av Kullabergs Vingård Björn Odlander, Landshövding Anneli Hulthén, vinmakaren K Felix G Åhrberg och vinjournalisten Mikael Mölstad var några av de som höll tal under den festliga invigningen av Kullabergs Vingård. Även Paulina Berglund, delägare i vingården och arkitekten bakom den nya anläggningen, höll ett tal där hon kallade den nya tankhallen ”vårt tempel”. Det bjöds även på skön körsång av manskören Orphei Drängar (OD).

Under tre års tid har anläggningen på 900 kvadratmeter med stor produktionskapacitet vuxit fram. Det innebär att Kullabergs Vingård blir en av de större vingårdarna i Nordeuropa med över 14 hektar odlingsareal och ett vineri i toppklass.

 

Skånes landshövding Anneli Hulthén tillsammans med vinmakare K Felix G Åhrberg. Foto: Studio Vega.

Stort grattis K Felix G Åhrberg till dig och dina ”medentreprenörer” för att ha skapat en fantastisk anläggning! Vilka har varit de största utmaningarna med projektet?

–Att under covidpandemin och kriget i Ukraina och alla dess följder ändå få ihop en tidsplan som går i fas med vad moder natur anförtror oss. Tryggt och säkert på oerhört kort tid sätta upp system och flöde för att ta hand om skörden 2022. 

Hur många flaskor vin har anläggningen kapacitet för på årsbasis?

–Vår nya vinkällare är tänkt att klara av ca 100 000 flaskor per år. Detta i sig innebär att vi skulle behöva dubbla vår odlingsareal. Men vi tar ett steg i taget.

Hur ser framtiden ut, kommer ni att ändra något i er produktion?

–Förhoppningsvis till det bättre. Den nya källaren innebär bättre jäsningar tack vare modernare kyl och värmesystem, fler analysmöjligheter med vårt nya mikroskop, en riktigt buteljeringslinje bland annat. Så tanken är att höja nivån på vinerna, som redan var av bättre internationell standard, men bra är värsta fienden till excellent.

 

Minglande festdeltagare i den stora tankhallen.

Innebär er satsning att Kullabygden och nordvästra Skåne kliver fram som en av Nordeuropas främsta vinregioner?

–Nej, kanske inte riktigt men den ingjuter mod i folk och bygd så att fler våga satsa – så att en dag det kanske blir så. Agrikulturen har ju de senaste 100 åren gått fort framåt även här i Sverige med större skördar och effektivisering i jordbruket. Känns naturligt att då kunna värdet per hektar och då är vinodling ett självklart steg.

Vinskribenten Mikael Mölstad sa i sitt tal under invigningen att för 10–15 år sedan fanns det svenska viner som var knappt drickbara, hur har den här fantastiska vinresan gått till?

–Förståelsen för druvtypicitet och terroiruttryck har ökat hos odlarna och vinmakarna. Det är kanske en god idé att undvika kombucha, vinäger och oxidation. Kompetens har helt enkelt importerats och tillåtits slå rot. 

Vad skulle det innebära om gårdsförsäljning av vin blir tillåten med tanke på att vi nu har en ny regering som känns mer öppen för detta?

–Förutom att fler skulle våga satsa på vinodling, förväntar jag mig fler arbetstillfällen. I grunden är det en näringslivsfråga. Ska vi stötta en ny miljardindustri med tusentals nya arbeten på landsbygden, större biologisk mångfald och hög värdebildning i många led? Allt från odling, förädling, till gastronomi och turism. Nyckeln till en levande landsbygd.

Till sist – det blev ju en riktigt festlig invigning, hur många gäster kom och vad är dina egna ”highlights” från den fina kvällen?

–Det blev 250–300 personer som kom att fira med oss denna födelse. Väldigt skönt att få båten i sjön, lämna hamn och känna vinden i seglen så att säga. Sången från OD, alla värmande gratulationer, att i detta tempel få träffa så många människor på en och samma gång som betyder så mycket för mig. Tror att det efter min bröllopsdag är mitt livs bästa dag.

 

 Björn Odlander, stolt grundare av Kullabergs Vingård, höll tal, minglade och njöt av kvällen.

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.